BMW Motorrad Race Trophy: Markus Reiterberger wint de editie van 2017

Achter hem respectievelijk Sébastien Le Grelle en Jordan Szoke

De Duitser werd foutloos parcourstellingskampioen en behaalde dit seizoen de maximaal mogelijke score, namelijk 500 punten

BMW Motorrad Racetrofee - EN Markus Reiterberger de winnaar van de editie 2017 van BMW Motorrad Racetrofee. De Duitser studeerde daarmee voor de tweede keer in zijn carrière af als beste privéchauffeur ter wereld, onder al die van de ‘sportieve familie’ BMW Motorrad, waarmee dit seizoen de maximaal mogelijke score werd behaald, namelijk 500 punten. De Belg behaalde de tweede plaats Sebastien Le Grelle, terwijl we op de derde plaats de winnaar van de afgelopen editie vinden: de Canadees Jordan Szoke.

Dit jaar had BMW Motorrad Motorsport een wereldwijde prijzenpot van 100.000 euro te pakken, die werd verdeeld onder de dertig best geplaatste deelnemers. Er werden ook verschillende bonussen toegekend in verschillende categorieën, zoals aan de negen coureurs en teams die de titel in hun respectievelijke series wonnen, of aan de “Beste BMW Rider in Class” en de “Best Newcomer”. De presentatieceremonie voor de beste deelnemers en teams vond vrijdag plaats in Berlijn (Duitsland) in de fabriek van BMW Motorrad. De rankingpunten in de BMW Motorrad Race Trophy worden toegekend via een complex systeem. Een coureur kan maximaal 500 punten scoren, ongeacht het aantal races waaraan hij deelneemt in zijn respectievelijke kampioenschap. De totaalscore bestaat uit de punten die in elke individuele race zijn verdiend, opgeteld bij de bonuspunten, zoals de punten die worden toegekend voor poleposities of voor het winnen van de titel.

Een duidelijk succes dat Reiterberger als volgt opmerkte: “2017 was een geweldig seizoen voor mij en de overwinning in de BMW Motorrad Race Trophy is de beste manier om het te beëindigen. Ik ben erg trots dat ik deze trofee voor de tweede keer in mijn carrière heb gewonnen. Te meer omdat ik ook de maximale score behaalde. Het aantal deelnemers groeit elk jaar en de concurrentie is nu zeer hevig, bestaande uit een aantal zeer sterke en succesvolle BMW-coureurs, die strijden in een breed scala aan kampioenschappen. Geloof me: het is helemaal niet eenvoudig om dergelijke concurrentie binnen de BMW-familie bij te houden. Ik denk met plezier terug aan het seizoen dat net is afgelopen. Ons motto is: 'Alleen teamwerk maakt dromen waar'. Wij hebben het bewezen. We zijn een klein team, maar zeer verenigd en efficiënt. De ingenieurs van BMW Motorrad Motorsport, die met ons samenwerken en ons zeer effectief ondersteunen, maken ook integraal deel uit van dit team. We hebben dit jaar samen veel successen geboekt en veel voldoening behaald. Ons doel is nu om dit momentum volgend jaar voort te zetten, in het FIM Superstock 1000 European Championship'.

In de editie van 2017 behaalde Reiterberger de uitzonderlijke prestatie om de maximale score van 500 punten te behalen. De Duitse coureur, die deelnam aan het Internationale Duitse Kampioenschap (IDM), pakte alle poleposities en won 13 van de 14 races, waarbij hij duidelijk ruim van tevoren de kampioenstitel won, aan boord van zijn BMW S 1000 RR, gereden door Van Zon-Remeha -BMW Superbike-team. Hij verwierp zijn "slechtste" resultaat, namelijk de tweede plaats in de eerste race van het seizoen, verreden op de Nürburgring (Duitsland). Reiterberger ontving € 15.000 aan prijzengeld voor zijn overwinning in de Race Trophy. Hij en zijn team ontvingen ook verschillende bonussen voor het winnen van de IDM-titel (zie hieronder voor details).